Следвайте Гласове в Във вторник Руската шахматна федерация (РШФ) направи историческа

...
Следвайте Гласове в Във вторник Руската шахматна федерация (РШФ) направи историческа
Коментари Харесай

Руската федерация по шахмат се премества от Европа в Азия

Следвайте " Гласове " в 
Във вторник Руската шахматна федерация (РШФ) направи историческа стъпка, като мина от Европейския шахматен съюз (ЕСС) към Азиатската шахматна федерация (АШФ). Преминаването беше подложено на гласоподаване по време на Генералната асамблея на АКФ в Абу Даби.

Делегатите гласоподаваха с голямо болшинство в интерес на смяната. В поддръжка на решението гласоподаваха 29 души, 1 беше срещу и 6 се въздържаха. Решението за включване на Шахматната федерация на Русия в АКФ беше взето от Надзорния съвет на съветската организация на 14 април 2022 година На 22 февруари Съветът на Международната федерация по шахмат (ФИДЕ) утвърди решението на CSF да премине към ACF.
Президентът на ФИДЕ Аркадий Дворкович, говорейки пред ТАСС, акцентира, че преместването е опция за съветските спортисти да вземат участие по-свободно в континентални шампионати. " Азиатските сътрудници и другари правят оценка приноса на Русия за развиването на шахмата. За съветските шахматисти това е опция да играят по-свободно в шампионати, да вземат участие в континентални шампионати в тези сложни времена, през които прекосяваме в този момент. Това е взаимно решение, взаимно единодушие - ние имаме едно шахматно семейство. Очакваме, че в последна сметка цялото семейство ще бъде в положително състояние ", сподели Дворкович.
Руският министър на спорта Олег Матицин също назова прехода към АСФ историческо събитие. " Преминаването на Руската шахматна федерация от Европейския шахматен съюз към Азиатската шахматна федерация е позитивно и значимо решение, преди всичко, несъмнено, за спортистите ", съобщи Матицин. " Приоритетната задача е съветските шахматисти да могат да вземат участие в интернационалните надпревари и да покажат уменията си в партии против мощни и почтени съперници. Азиатската шахматна школа се развива интензивно и върви напред, като огромни триумфи имат Индия и Китай. А съветските шахматисти имат какво да предложат както във връзка с надпреварите, по този начин и във връзка с развиването и популяризирането на шахмата. "

От правна позиция преходът ще бъде финализиран на 1 май. Следователно шахматистите от съветския народен тим ще имат време да вземат участие в европейското състезание, което ще се организира в Сърбия от 2 до 14 март. " Юридически ще се присъединим към АКФ на 1 май ", съобщи Андрей Филатов, началник на Руската федерация по шахмат. - И няма да го протакаме - незабавно ще се присъединим към азиатските надпревари. Изказване на Европейското състезание? Надявам се, че ще се оправим добре там.
Анатолий Карпов, 12-ият международен първенец, съобщи, че шахматът в Азия бележи добър прогрес. " Чудесно е, че влязохме в Азиатската федерация по шахмат. Сега и Китай, и Индия са укрепнали във връзка с шахмата. В Техеран има доста мощни шахматисти ", сподели Карпов.
Гросмайстор Сергей Карякин също приказва пред ТАСС за мощната конкуренция в Азия. " Гледам позитивно на прехода - това е вярна самодейност и вярна стъпка ", сподели Карякин. - В Европа не ни желаят, това е явно. И да вземем за пример изказванията на Германската федерация по шахмат и на [норвежкия шахматист] Магнус Карлсен демонстрират, че сега за нас е съвсем невероятно да участваме в европейски надпревари. Нека преместим фокуса си към Азия. "
" Ние не губим нищо - индийските, китайските и другите азиатски шахматни школи се развиват и през днешния ден са напреднали. С тях, апропо, ще ни е по-трудно да се състезаваме, това би трябвало да се разбере. Но при всички случаи това е нещо хубаво ", добави той.
Източник: ТАСС
 
 
 
28 Фев 20236028 Фев 202327928 Фев 2023115128 Фев 2023196128 Фев 202354228 Фев 2023388КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани23 Фев 2023147428 Фев 202319926 Фев 2023719918 Фев 20231428
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР